Miljö

Här hittar du information om Sätra Båtsällskaps miljöarbete.

Har du frågor kan du kontakta miljöansvarig på miljo@satrabat.se.

Spana in Miljölänkarna i marginalen för miljötips med båten i centrum.
 

Avfall
Avfall skall hanteras enligt vår avfallshanteringsplan(länk till avfallshanteringsplanen) (länk till bilaga 1 avfallshanteringsplanen)(alternativt lägg in hela bilagan under avfall)

Latrintömningsanläggningen i hamnen
I hamnen har Stockholms stad en latrintömningsanläggning vid lilla mastkranen. Instruktioner finns att läsa på själva anläggningen. Anläggningen är till för allmänheten och kan alltså komma att användas av vilken förbipasserande båt som helst.

Tyvärr är det inte ovanligt att anläggningen är ur funktion. (Oftast för att den missbrukats genom att folk använder den till att suga ur/ rengöra sitt kölsvin. Anläggningens filter och packningar går sönder om man suger upp oljerester och annat ur ett kölsvin). Skulle du märka att anläggningen verkar trasig så ska du anmäla felet till vaktchef@satrabat.se som då hänvisar till Stockholms Stad. Anläggningens funktion är särskilt viktig veckorna innan torrsättning då man vill tömma sin tank ombord innan båten tas upp.

Hushållssopor
Kärl för hushållssopor finns vid kajen vid stora mastkran, se bilagan 1 i avfallshanteringsplanen.
Kärlet skall användas för utsorterat hushållsavfall som genereras till sjöss på klubbens båtar. De utsorterade fraktionerna skall hanteras enligt avfallsplanen, se bilaga 1 avfallshanteringsplanen.
Vi ber dock all som har möjlighet till det att ta med sina hushållssopor hem. Nyckel till vårt sopkärl hämtas och återlämnas i köket bakom handdukarna.

Kemiskt avfall
Vissa typer av kemisk avfall och förbrukade batterier går att lämna vid kemboden se bilaga 1 avfallshanteringsplanen.

Biocidfri båtbotten i Mälaren!
Ett stort miljö-projekt vi jobbat med mycket de senaste åren är att måla om våra båtbottnar så att de klarar miljökraven för båtar i Mälaren. Vi har hållit på med det sedan 2015. Vi jobbade tillsammans med SVI och arrangerade åtskilliga blästringstillfällen på höstarna. Med blästring får du bort allt och för perfekt fäste för den nya färgen. 


Rymdhjälte! Vi hade
hjälp av extern firma
som blästrade.

Snygg Styrbord.

Snygg babord

Båtar täckta inför Blästring.
Mycket jobb per båt.
Man jobbade i lag om 5
båtägare som täckte en
båt i taget.

Tvättad och redo för
ny bottenfärg!

Fler täckta båtar.
Blästraren kröp/ klättrade/
gick runt innanför täckningen.
Mycket trångt och hårt arbete.

Klicka på bilderna för större bild


Våra Miljödokument finner du under Arkiv/ Dokument.